Wednesday, May 22, 2013

Chekk masak SERUNDING AYAM!!!!

salam..hai..tba2 teringat nak share somethg kat sini...
aritu masa dinner pihak hotel da bagi makanan yang lebh so chek amb la satu tapawei..dalam 2 ada ayam gril....so terrajin la ari ahad ritu buat serunding ayam....meh nak share resipi skit...resipi ikut dan nama nya


Bahan2
ayam 1/2 ekoq (jgn lupa rebus dan carik2 kan na...kami punya x pyh rebuih dah sbb dah siap depa gril lagi...)
bawang besar 2 biji
bawang putih 4 biji
cili kering satu genggam (klu suka pedaih letak byk kit, jangan lupa rebuih dlu taw bgi lembut)
halia 1 inci
lengkuas 1 inci (klu letak byk blh cirit ni...perut kami la...klu org len kami x taw..)
kerisik 3 sudu ( kami beli satu paket kami letak smua truih senang hbis crita...paket kecik ja la)
 santan 1/2 biji...(klu suka berlemak letk 1 bji...tpi mak kmi x bgi letk santan byk t mak kmi mrh hehehe)
5 helai daun limau purut (x dak pon x pa..tpi kmi suka letk bru sedap dan wangi ja...)
serai 3 btg..(ikot la nak letak skit pon blh byk pon blh tpi kmi letk 3 btg tpi kecik ja la..)
asam keping 3 apa taw org pgil...haaa 3 keping..tpi ikot kebesaran dia sama t masam plk klu letk lebey



Cara2
mula2 amb cili kering potong2 kan dan masak atas api bgi lembut...
sementara tngu cili 2 lembut potong bawang besaq ngn bawang putih letak kan dalam blender..
lepaih 2 amb serai halia lengkuas tdi masuk kan dalam blender jga....
masa ni cili kering 2 lembut dh ni blh la amb dan basuh kan...kemudian letak dalam blender...
kemudian kita pon blend la smpai btui2 lumat.....
lepaih 2 buka la api....panas kan minyak...letak la minyak byk kit..agak2 la na....jgn byk ngt t kolestrol...
bla minyak dah panas..masuk kan bahan yang kita blender tdi bersama asam keping....maka kita msak la iya sampai cili 2 mask....
lepaih 2...bahan tadi dah btui masak agak dlm 8 minit...kita masuk kan la ayam dan stok ayam tadi 2...
masa ni kita bedai letk ja smua bgi mask naek...kita masuk kerisik...daun limau purut dan juga santan...letak api jgn kuat sangat...masak 2 biaq la lama skit dgn api slow..biaq dia masak pelan2..sambil kita blh wat keja len...(bygkan tgh mask p men fb dlm blik sat pntu bilik blh rosak...x leh nak kluaq dri blik...adoiii slmt la kwn ada dia yg tlg tutp kan api..klu dak pkai terbakaq la rumah ni....)
ok2 kita sambg blk serunding kita tadi..tang mna taw...
dah masuk smua kita masak la dia sampai kering jgn lupa letk gula dan juga garam...
biasanya kmi letk 3 sudu gula garam 1 sudu..ikot la slera msg2 nak rasa mcm mna kan...kita kacau2 dia sma na.....smpai btui2 kering


taraaaaaaaaaaa dah siap!!!!





No comments:

Post a Comment